Cristian Preotu, Le Manoir: Curatorul gusturilor fine
Cristian Preotu, fondatorul Le Manoir, a acordat recent un interviu revistei Haute Culture, în care a discutat despre drumul său antreprenorial, influențele care l-au format și viziunea sa pentru dezvoltarea gastronomiei fine în România. Cu o pasiune pentru antichități descoperită la o vârstă fragedă și o educație franceză care i-a modelat gândirea analitică, Cristian a construit un imperiu al gusturilor rafinate.
Grupul Le Manoir, pe care l-a clădit antreprenorul, a reușit să educe gusturile a mii de români care au avut curiozitatea să treacă pragul magazinelor Comtesse du Barry și să deguste produsele premium și vinurile curatoriate de Cristian Preotu, iar restaurantul Le Bistrot Français, singurul din România care face parte din renumita rețea Relais & Châteaux, a avut o contribuție uriașă în dezvoltarea fenomenului haute cuisine din țară.
Astăzi, grupul La Manoir înseamnă magazinele Comtesse du Barry, restaurantul Le Bristrot Français, Le Manoir Gourmet Market și Carpathian Estate, un boutique hotel din Măgura, județul Buzău. În plus, în ultimii ani, antreprenorul a dezvoltat și o activitate de consultanță, prin care acompaniază nume importante în dezvoltarea lor în România, cu care are pe agendă deschiderea unui birou în Dubai, epicentrul mondial al luxului.
Gustul fin al antreprenoriatului
În urmă cu un an, compania fondată de familia Preotu a anunțat, după o investiție de un milion de euro, deschiderea Le Manoir Gourmet Market, un magazin cu un concept unic pe piață care oferă acces la o gamă exclusivistă de produse gastronomice și vinuri. Investiția reflectă într-o mare măsură și evoluția industriei luxului din ultimul deceniu, care a fost una pozitivă și care a crescut de la an la an, indiferent de mersul economiei sau de crizele cu care s-a confruntat România.
Ca să vă faceți o idee, într-un spațiu de mai bine de 400 de metri pătrați, pasionații de gastronomie fină pot descoperi aici și o brutărie, patiserii semnate de creatori parizieni, un sushi bar, măcelerie, dar și o selecție de legume, fructe și produse bio atent selecționate. Planul cu care a pornit antreprenorul la drum atunci când a deschis Le Manoir Gourmet Market a fost să aducă aici cele mai bune produse din lume. Și a reușit. Cei care vor trece pragul magazinului din One Herăstrău Towers vor putea găsi aici jambon de la cei mai buni producători din Spania (Joselito, Cinco Jotas și Carrasco), caviar produs în Iran și Franța, celebra carne de vită Kobe sau cele mai bune stridii și paste din lume.
Dacă veți vizita Le Manoir Gourmet Market veți putea observa cu ușurință că pasionații de vinuri nu vor reuși să iasă prea repede din magazin și vor zăbovi ceva vreme printre rafturi, unde cu greu se vor putea hotărî ce vin să cumpere. Motivul? Aici sunt disponibile vinuri celebre în toată lumea, unele produse chiar în ediții limitate în Bordeaux sau Burgundia, pe care le puteți găsi și în meniurile restaurantelor din ghidul Michelin. Un astfel de exemplu este Petrus, unul dintre cele mai lăudate și premiate vinuri din lume, care are o producție de până la 30.000 de sticle pe an, pe care se bat cele mai renumite restaurante, pasionați de vinuri din toată lumea, distribuitori și chiar investitori din China și Dubai care le vânează pentru a le păstra într-o cramă câțiva ani, ca să le crească valoarea.
Le Manoir este singurul reprezentant al Petrus din România și unul dintre cei sub 100 din lume și aduce în țară anual câteva sute de sticle din celebrul vin. Datorită acestor relații directe pe care le are cu producătorii de vinuri și a experienței de mai bine de 20 de ani cu vinurile bune, antreprenorul plănuiește să mai deschidă un magazin mare de vinuri, care va fi amplasat în zona centrală, lângă Ateneul Român. Tot pe agenda antreprenorului se mai află deschiderea unui nou magazin, în zona Dorobanți, acesta fiind cel de-al patrulea magazin Comtesse du Barry din portofoliul grupului Le Manoir în București.
Un alt proiect foarte important la care lucrează în prezent Cristian Preotu este transformarea Le Bistrot Français în club privat, după o investiție suplimentară de 250.000 de euro. Clădirea va găzdui în continuare un restaurant Relais & Châteaux deschis publicului larg, dar acesta va fi restrâns la doar 20 de locuri, restul spațiului fiind destinat membrilor clubului privat.
„Organizăm destul de multe dezbateri, vizite de la antreprenori importanți, conferințe și atunci doar oficializăm această transformare, dând acces la săli de conferințe. Un club trebuie să trăiască, trebuie să fie viu, să ai tot timpul activități, să organizezi vizite. Vom fi într-un cerc internațional care cuprinde 350 de cluburi, iar membrii acestora vor avea acces la noi și automat și membrii noștri vor avea acces acolo” - Cristian Preotu, fondatorul Le Manoir Group
În cei 20 de ani de activitate, grupul Le Manoir a demonstrat că este un business viu care a trecut printr-o serie de transformări spectaculoase ce oglindesc într-o oarecare măsură și evoluția mediului de afaceri românesc, principalele tendințe din piață și continua ascensiune a industriei luxului. Iar toată această energie antreprenorială reflectă foarte bine și personalitatea lui Cristian Preotu, un tip energic, plin de viață, care în timpul liber joacă golf, aleargă, îi place să facă sailing și iubește să se plimbe în natură. Cristian Preotu adoră să petreacă timp alături de cei doi copii – trei dacă îl socotim și pe Nero, un labrador negru în vârstă de șapte ani – cu care organizează activități, jocuri de societate și alături de care iubește să gătească.
Puteți citi articolul integral accesând link-ul următor: https://www.hauteculturemag.ro/cristian-preotu-le-manoir-curatorul-gusturilor-fine.html